Werkwijze
 

Werkwijze

Wat zijn de uitgangspunten in mijn manier van werken?

Ik werk in mijn begeleiding oplossingsgericht. Oplossingsgericht denken is op een andere manier met problemen omgaan. Oplossingsgericht werken is veel meer dan het toepassen van technieken. Het is een mens- , bedrijfs- en realiteitsvisie die in zijn dagelijkse toepassing daadwerkelijk snelle én beklijvende resultaten oplevert die – om een modewoord te gebruiken –‘sustainable’ zijn. Wat verbeterd werd door een oplossingsgerichte interventie, blijft verbeteren. Wonderlijk. En toch begrijpelijk omdat het oplossingsgerichte model uitgaat van wat er nog steeds goed gaat ondanks de problemen én gebruik maakt van de sterke punten van de cliënt. 

Het simpele maar daarom niet eenvoudige oplossingsgerichte model kun je met de volgende principes omschrijven.
1. Als iets niet werkt, stop er dan mee.
2. Als iets niet werkt, stop ermee EN doe iets anders.
3. Als iets wel werkt, doe er méér van.
4. Als iets werkt, leer het (van) een ander.

Vanuit deze oplossingsgerichte houding sluit ik aan bij de persoon die ik begeleid en zet ik in wat nuttig is. Hierbij put ik uit mijn brede ervaring en de diverse opleidingen die ik heb gevolgd.

Binnen mijn oplossingsgerichte houding heb ik aandacht voor hoe het voelt, wat het lichaam te zeggen heeft. Dat doe ik door middel van Focussing. Dit is vaak nodig als iemand in het hoofd blijft zitten en daarmee niet verder komt. Het contact tussen denken en voelen is dan verbroken, terwijl het belangrijk is dat er aandacht is voor allebei.
Focusing is een bijzonder vriendelijke en uiterst krachtige methode om in contact te komen met ontstane blokkades én met de oorspronkelijke wil tot leven.

Focusing ervaar ik als een waardevolle aanvulling op al mijn kennis en ervaring.  Het verdiept en verhoogt de effectiviteit.